miércoles, 6 de enero de 2010

Crónicas Abisinias de Moses Isegawa

Mugesi es quien narra esta novela picaresca sobre los últimos años de Uganda. Nace con la independencia del país 1962, y vive las convulsiones políticas, sociales y económicas en las continuas guerras en que se envuelve el país, el amanecer artístico inspirado por el violinista (mpanama), sus años de infancia felices al lado de su abuela, posteriormente cuidando a los cagones en la ciudad al lado de los déspotas Serenity, y Candado, como le sirve de inspiración su padrino Idi Amín, su enfrentamiento en el seminario por el posho con Midi y Lageau, sus relaciones familiares con sus tíos y sobrinos, el amor al lado de Jo, los Kibanda boys, retorno y derrocamiento de Obote, las guerrillas, el brote de la muteego (delgadez), los médicos y hechiceros, las religiones evangelistas, católicos y musulmanes, todo aquel que quiera ampliar sus conocimientos sobre la vida, tradiciones, política, temores e historia reciente de uno de los países africanos más representativos del continente, debería de abordar esta novela autobiográfica, de fácil y ágil lectura. Escrito por un verdadero habitante-nativo que describe su aldea y la historia familiar y social, como consigue apoyado por la organización holandesa Action II trasladarse a Ámsterdam.
Chroniques abyssiniennes
Moegezi, de hoofdpersoon van het boek is de oudste zoon van Serenity en Nakkazi bijgenaamd hangslot. Na hem krijgen zijn ouders nog talloze kinderen die hij de schijters noemt omdat hij voor ze moet zorgen en hun vieze luiers wassen. Van jongs af aan wordt Moegezi gecommandeerd door zijn moeder Hangslot en vaak geslagen. Hij reageert hierop door zijn eoigen weg te gaan en zich van niemand iets aan te trekken. Als Idi Amin net aan de macht is, is die zijn grote voorbeeld omdat die alles durft te zeggen en te doen. Van Hangslot die non is geweest moet hij naar het seminarie. Hij zit er tegen zijn zin, doet zich voor als ijverige student en haalt kattekwaad uit. Eenmaal jaagt hij een gehate missionaris weg door hem in de nacht een strontpakket in het gezicht te smijten. Na het seminarie werkt hij een tijdje bij een stokerij en vervolgens neemt hij een baantje met een vriend waarbij hij misdadigers afperst. Als de druk te groot wordt gaat hij op uitnodiging van een hulporganisatie naar Nederland en vestigt zich daar.
Abessijnse kronieken kronieken is met veel vaart geschreven, prettig leesbaar en geeft een goed beeld van het leven in Oeganda met de wreedheden van de regimes van Obote en Amin en de verschrikkingen van de Aidsepidemie. Het laatste hoofdstuk geeft nog een beeld van het leven van een illegaal in de Bijlmer.
Abessijnse kronieken
wordt verteld over het leven van Moegezi’s vader, Serenity in het dorp waar Moegezi ook geboren wordt. Er wordt verteld hoe zijn vader zijn moeder, Hangslot, ontmoet en hoe de bruiloft geregeld wordt. Ook wordt er van alles verteld over het leven van Moegezi in het dorp, als zijn ouders naar de stad zijn gegaan. Hij woont dan bij zijn tante, die hij Oma noemt, en helpt haar als vroedvrouwassistent.
Hier wordt verteld over het leven van Moegezi in de stad, waar hij naar de basisschool gaat. Zijn moeder heeft ondertussen al meerdere kinderen, allemaal jongens, gekregen. Moegezi moet van al deze kinderen de poep altijd opruimen, daarom noemt hij ze “de schijters”. Moegezi heeft een hekel aan de manier van opvoeden van zijn moeder en haalt van alles uit om zijn moeder en vader eronder te krijgen. Aan het eind van dit deel komt Amin aan de macht.
blijft Moegezi zijn ouders pesten, aan het eind komt het zelf zover dat hij naar een seminarie wordt gestuurd en de vakanties moet gaan doorbrengen bij zijn tante Lwandeka. Onder het bewind van Amin worden alle Aziaten weggestuurd uit Oeganda.
gaat over de gebeurtenissen van Moegezi op het seminarie. Hij heeft een bijbaantje bij de bibliotheek van de school. Ook zorgt hij ervoor dat Pater Mindi, de thesaurier weggaat. Hij wil graag machtig worden, net als Amin, daarom probeert hij op de school zelf zoveel mogelijk macht te krijgen.
In dit deel valt de regering van Amin en breken er grote rellen uit. Er raken veel mensen vermist, waaronder de opa van Moegezi. De tante van Moegezi zit bij de guerrillastrijders, daarom hoort hij van tevoren al veel over de vorderingen van de guerrilla’s.
Moegezi gaat eerst een aantal jaren werken als leraar, dan ontmoet hij een oude vriend, Lwendo, waarmee hij samen gaat werken. Ze sporen vermiste goederen op, waarbij ze ook chantage gebruiken, ze verdienen hiermee veel geld. Als ze stoppen met dit werk wordt Lwendo door het leger naar het noorden gestuurd, dit staat bekend als een gevaarlijke zone. Moegezi gaat met hem mee. Als ze weer teruggaan besluit Moegezi naar Nederland te gaan.
Moegezi komt in Nederland aan en gaat in de Bijlmer wonen. In dit deel

http://africanhistory.about.com/library/bl/bl100BestBooksC.htm
http://www.fp-es.org/ee-uu-se-incorpora-a-la-guerra-civil-de-uganda
http://www.otexto.net/?p=131

1 comentario: